Rijschool Alta Escuela

 Rijschool Alta Escuela

Deze wijze van africhten van paarden vindt zijn oorsprong in het leger en werd toegepast om de kracht van het paard te gebruiken in gevechten. De Alta Escuela (of hoge school) kennen we van de Real Escuela in Jerez, en is gebaseerd op de traditionele Spaanse rijstijlen, zoals de Doma Vaquera en het werk van de Rejoneador. De grondlegger van de school is Hr. Alvaro Domecq, een alom bekende stierenvechter. Deze discipline met hoge school oefeningen werden oorspronkelijk gebruikt in het leger. De Spaanse pas werd gebruikt om ruimte voor de manschappen te creëren, de capriolen om de vijand uit te schakelen. Deze oefeningen zien we ook weer terug in de rijstijl van de Rejoneador, de stiervechter te paard. De Alta Escuela in Spanje is niet te verwarren met de hoge school zoals die in de rijschool in Wenen wordt uitgeoefend, die is namelijk gebaseerd op de klassieke dressuur, waaruit de Doma Classica is ontstaan. Toch liggen de verschillen niet ver uit elkaar en worden deze vaak verward. Bij de Alta Escuela wordt er dan ook voornamelijk gereden vanuit de zit. Dit omdat de ruiter zelf ook wapens, of garocha, hanteert tijdens het rijden. Alta Escuala houd niet alleen het werken onder het zadel in, maar ook veel grondwerk. Zeker wat betreft het aanleren van  de hoge sprongen zoals de capriole wordt meestal aangeleerd van op de grond.

 

Het voordeel van de Alta escuela is dat je met deze rijstijl een heel goede en sterke basis hebt voor meerdere disciplines in de paardensport, waaronder klassieke dressuur, working equitation, vrijheidsdressuur,..... Vele klassieke dressuurstijlen zoals bij de Spaanse Rijschool in Wenen, gebruiken de Alta Escuela als basis bij het trainen van de paarden. Het is trouwens een heel leuke stijl voor het oog. Alta Escuela vraagt wel een enorme discipline van zowel paard en ruiter. De meeste paarden die voor Alta Escuela gebruikt worden, stammen af van het barokke paard. Ook al liggen de Andalousische paarden aan de oorsprong. Deze paarden zijn als bouw en temperament perfect gemaakt. Wat echter niet wil zeggen dat vele basisoefeningen ook door andere rassen kunnen uitgevoerd worden.

 

Door de jarenlange ervaring in de Alta Escuela, kan U bij ons terecht indien U lessen wil. U kan leren rijden op één van onze eigen paarden (Spaanse of Lusitano hengsten) of op je eigen paard. Dit hoeft geen barok paard te zijn. Onze lessen zijn vooral gericht op het aanvoelen van je paard. Werken vanuit de rug. Op een zo ontspannen en leuke manier toch kwaliteit uit paard en ruiter te halen. Wat je vooral moet lezen is, een leuke manier. Leuk voor zowel paard en ruiter. Het grote voordeel bij ons is dat wij zelf over klasse paarden beschikken, die het U mogelijk maken om eerst zelf een nieuwe oefening aan te leren, en deze dan uit te voeren op uw eigen paard. Zo weet U, voelt U de beweging aan die het paard maakt om een bepaalde oefening uit te voeren, en weet U dus ook hoe U op uw paard moet zitten, drijven met uw zit, om deze bepaalde oefening aan uw eigen paard aan te leren.

 

Maar niet alleen dit. U kan samen met onze paarden aan schriktraining doen. Het is zo dat wij heel veel "vreemde" oefeningen doen. Zo rijden wij regelmatig behendigheidsparcours met zwaarden, speren werpen, boogschieten (we hebben horsebows),.... Trainen met roofvogels, vuur en nog zo veel meer. Aangezien paarden kudde dieren zijn, kan je samen met onze paarden je eigen paard hier aan laten wennen. Onze paarden zijn rustig in deze oefeningen, en dat zorgt ervoor dat je eigen paard hier ook meestal rustiger op gaat reageren.

 

Military Equitation

Als eerste en voorlopig enige trainen wij en organiseren wij wedstrijden Military Equitaion.
Military Equitation is, zoals de naam het ook zegt, een sport die voortgegroeid is uit de Military. Het was ook een manier waar de ridders indertijd hun rijvaardigheden toonden. Rijvaardigheden in combinatie met het hanteren van wapens.


De basis van iedere ruitersport is natuurlijk de dressuur. Military Equitation laat mensen echt voelen hoe belangrijk de zit is, en dat sturen helemaal niet gebeurd met de teugels, maar wel degelijk met de zit, de benen, ... Het is een heel leuke en uitdagende manier om je zit en het rijden te verbeteren.


De oefeningen die gedaan worden zijn onder andere 3 tot 4 bordjes omduwen. Deze bordjes staan op een afstand van 10 tot 15 meter achter elkaar en zijn max 20 cm hoog. Je moet deze met een stok van ongeveer 2m50 omver duwen en dit in gallop. Als je te hoog steekt mis je, als je te laag steekt, dan steek je in de grond en kan de stok je uit het zadel lichten.  Meestal komt hierna direct het ringen steken, ook deze staan 10 tot 15 meter uit elkaar en dien je met de stok mee te nemen, diameter van deze ringen zijn 10 tot 20 cm.
Nog een onderdeel is speerwerpen. Hierbij moet je twee speren in een doel gooien. En, om bij de wapens te blijven, heb je ook de appeltjes klieven. Hiervoor krijg je een zwaard, en moet je drie appeltjes, die terug 10 tot 15 meter uit elkaar staan, in twee klieven met het zwaard. Normaal eentje voorwaarts, eentje van boven naar beneden, en eentje achterwaarts. De bedoeling is dat je ook enkel de appels raakt.
Niet altijd maar wel een mogelijke oefening kan zijn dat je een pop moet omverduwen met je paard. De bedoeling is hiervoor de Spaanse pas te gebruiken. Deze oefening zit niet altijd in de wedstrijden inbegrepen.
Net zoals het boogschieten te paard. Wij beschikken over verschillende soorten Mongoolse bogen en diverse speciaal gemaakte pijlen. Een heel moeilijke maar internationale sport op zichzelf trouwens, boogschieten te paard. Deze proef is normaal, als het veilig kan ingewerkt worden, ook een onderdeel van de Military Equitation. Bij ons kan je deze technieken dus allemaal onder de knie proberen te krijgen.
Een laatste proef, maar altijd aanwezig, is het quintain of ook wel de saraceen genoemd. Je krijgt een lans van ook ongeveer 2.50m en daarmee moet je zo hard mogelijk een schild raken, dit schild draait echter rond, en aan de andere kant van het schild hangt een hard voorwerp aan een ketting. Het gevaar is echter dat je dus door dat voorwerp kan geraakt worden en dit voorwerp je zelf van je paard kan stoten.


De volledige proeven worden twee keer gereden. 1 keer stijl waarbij het de bedoeling is om de oefeningen zo mooi en correct mogelijk uit te voeren, alles in gallop. Mooi wachten voor je iedere oefening begint. Halt houden op het einde van de oefening. Laten zien dat je je paard goed onder controle hebt en de wapens perfect hanteert.
De tweede keer is op snelheid. Het parcours is zo berekend dat als je de te behalen punten aftrekt van de tijd, je het resultaat op nul kan brengen.

 

EQUINE TRIGGERPOINT THERAPY (JACK MEAGHER SPORTMASSAGE)
Equine Triggerpoint Therapy is een benaming voor de Jack Meagher sportmassage. Aangezien deze laatste naam weinig zei, heeft Thalya besloten om deze naam te veranderen naar ETT, omdat mensen dit duidelijker vonden.
JM sportmassage of ETT hier verder genoemd, is de enige wetenschappelijk benaderde sportmassage. Tijdens het onderzoek hadden de paarden na de behandeling grotere passen en hadden dus minder passen nodig op eenzelfde afstand, in vergelijking met hoe ze voor de behandeling bewogen. Het gaat dieper dan een gewone massage omdat we inwerken op de stresspoints van de spier.
Een spier is gemaakt om zich aan te spannen of te ontspannen. Wanneer een spier echter overbelast wordt (door een val, verkeerde training, slecht passend zadel,...) gaat deze spier verkrampen en zit deze dus vast in een aangespannen fase. De kleine vezels in de spier worden dan dikker en korter. 1 aangespannen/verkrampte vezel heeft nog geen effect, maar zal de rest snel beïnvloeden en een knoop (triggerpoint/stresspoint) gaan vormen.
Dit stresspoint gaat er dus voor zorgen dat de spier verminderde mobiliteit heeft, verminderde doorbloeding en dus verminderde prestatie.
Tijdens een behandeling maakt Thalya ook gebruik van andere technieken zoals  thermografie, aromatherapie, Masterson Methode, Cranio Sacraal, Acupressuur en Holistic HorseWorks technieken. Ook bekijken we de hoeven van het paard.


MSFC® ZADELPASSER
Wanneer je beslist om met je paard te gaan rijden, heb je een zadel nodig. Dit zadel moet goed passen, zowel voor het paard als voor de ruiter.
Thalya is MSFC® zadelpasser en kan zadels ook bijvullen/hervullen.


Retrivalidatie / Hertrainen
TRAINEN/REVALIDATIE
Je paard trainen is pure ontspanning. Of dat hoort het toch te zijn. Er kunnen situaties ontstaan waardoor je geen tijd meer hebt om je paard te trainen, je vast loopt tijdens de training of je paard 'probleem' gedrag vertoont.
Je gaat op vakantie maar wilt wel graag dat je paard wordt doorgetraind? Je hebt fysieke problemen waardoor je niet kan trainen?
Je paard vertoont bepaalde gedragingen waar je geen weg mee weet? Een trauma? Je paard heeft een blessure, loopt onregelmatig en heeft tijd nodig om te revalideren?
Dit kan allemaal! Wij werken samen met een team van osteopaten, dierenartsen, homeopaten, bekappers... om tot een oplossing te komen. Zelf is Thalya JM triggerpoint therapeut, MSFC zadelpasser en instructeur rechtrichten en academische rijkunst. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in hengsten en trauma-paarden.
Je kan je paard op training / revalidatie brengen per week of per maand.

Valkerij Ardanwen
Brusselsesteenweg 511
9402 Meerbeke
Ligging

Tel. 0477 24 93 59
Fax. 054 25 13 69
Email: info@valkerij-ardanwen.com
Valkerij Ardanwen Valkerij Ardanwen - facebook